Επισκεφθήκαμε το μοναδικό ενυδρείο της Αθήνας!

image00004

Βρεθήκαμε στο XPLORE Entertainment Centre κι ανακαλύψαμε τον εντυπωσιακό κόσμο του βυθού.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 μικροί και μεγάλοι επισκεφθήκαμε το XPLORE Oceans, μία θεματική ζώνη αφιερωμένη στη θαλάσσια ζωή, και είδαμε ότι, τελικά, ο κόσμος είναι πιο εντυπωσιακός απ’ όσο φανταζόμασταν. Λες και ήμασταν μέρος του βυθού, περιπλανηθήκαμε ανάμεσα σε κοραλλιογενείς υφάλους, συναντήσαμε θαλάσσια είδη από υποτροπικά και μεσογειακά κλίματα, αλλά και βαθιά παγωμένα νερά. Περάσαμε και από τις 19 δεξαμενές, όπου μας περίμεναν ψάρια, καρχαρίες, ιππόκαμποι, σαλάχια και βασιλικοί κάβουρες!

Συναντήσαμε το clown fish – ή, όπως το γνωρίζουμε οι περισσότεροι, Νέμο. Είναι μικροσκοπικό κι έχει αλληλένδετη σχέση με τη θαλάσσια ανεμώνη που, παρότι εκπέμπει δηλητήριο, δεν τον βλάπτει. Έχει ανοσία σ’ αυτό, ενώ τη φροντίζει, την καθαρίζει και αφήνει τα αυγά του πάνω της. Κι επειδή Νέμο χωρίς Ντόρι, δε γίνεται, επισκεφθήκαμε τη δεξαμενή με τον μπλε χειρούργο. Ονομάζεται έτσι γιατί στη βάση της ουράς του, έχει ένα μικρό αγκάθι που κόβει σαν χειρουργικό νυστέρι. Κι ενώ την ημέρα είναι μπλε, το βράδυ αλλάζει χρώμα. Γίνεται λευκό και ροζ.

Και όλα αυτά τα μάθαμε με τη βοήθεια των εξαιρετικών ξεναγών, οι οποίες λίγο πριν την έξοδο μας έδειξαν τον οδηγό προστασίας των ωκεανών. Είδαμε ποιο είναι το πραγματικό μερίδιο ευθύνης που έχουμε απέναντι στη φύση και συνειδητοποιήσαμε πως η ανάγκη για δράση, είναι επιτακτική.

Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι στον βυθό!